Turizam na Ceneju / Cenej tourism

"Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put pređe sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha." Don Huan

                                 ČENEJ U MAJU

** ZBOG VANREDNOG STANJA I ELEMENTARNIH NEPOGODA ODLAŽE SE MANIFESTACIJA**

Zbog veoma lošeg vremena i elementarne nepogode koja je zadesila državu, manifestacija ''Čenej u Maju'' se odlaže za 31. Maj 2014-te godine. Sve informacije o održavanju manifestacije možete dobiti na broj telefona: 063/502445 i 021/714151

Četvrta manifestacija ''Čenej u Maju'' biće održana u Subotu 17. Maja 2014.g. u organizaciji ''Udruženih poljoprivrednika Srbije'' kod Lovačkog doma.
Kao i svake godine čeka Vas mnoštvo zanimljivosti. Pored prikaza rada poljoprivredne mehanizacije (Masferg Agro i Inter Agrat Fendt) i izložbe domaćih životinja, zabaviće Vas trka magaraca, vožnja fijakerima, hvatanje prasadi (za decu do 7g), šišanje ovaca i kuvanje ovčijeg paprikaša, domaćih jela, kolača... U sklopu muzičkog programa očekuju Vas tamburaši i folklorni ansambl. Program počinje u 09:00, pozivamo Vas da nam se pridružite! Čekamo Vas sa osmehom!
(Sve informacije možete dobiti na brojeve telefona 021/714151, 063502445, Svetozar Murgaški).

                        ZELENE STAZE ČENEJA                   

Zelena mreža Vojvodine promoviše i podržava zaštitu životne sredine i održivi razvoj na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Takođe, ona promoviše toleranciju i demokratiju kao i nenasilno rešavanje konflikata. Jedan od prioriteta Zelene mreže Vojvodine, pored "zelenih aktivnosti" jeste razvoj svesti građanstva Vojvodine o neophodnosti mirne koegzistencije svih nacija, etničkih grupa i ispovesti. Po mišljenju Zelene mreže Vojvodine, upravo bogatstvo i raznolikost spektra nacija i konfesija u Vojvodini jeste njeno civilizacijsko i kulturno nasleđe i osobenost. 1. avgusta 2005. godine svečano su otvorene Zelene staze Čeneja. Biciklističku stazu od 55 kilomentara koja povezuju pet salaša, najstariji dud u Srbiji, salašarsku crkvu, strelište, pansione i restorane na čenejskom ataru otvorili su Žarko Vlaović, predsednik Mesne zajednice Čenej, i Olivera Radovanović, predsednica Upravnog odbora Zelene mreže Vojvodine. Mapa Čeneja i signalizacija drvenim oznakama duž Zelenih staza urađeni su u okviru projekta Via Pacis Pannoniae, koji je podržao Balkan Trust for Democracy, dok je uređenje centra urađeno zahvaljući pomoći Balkanskog fonda za razvoj lokalnih inicijativa u okviru projekta grupe građana Čeneja "Uređenje centra Čeneja u turističke svrhe". Biciklisti su u mogućnosti da prođu delom Zelenih staza Čeneja, dugim 16 kilometara uz promotivnu vožnju, obilazeći proizvođače Vozar, strelište i lovački dom, salaš porodice Prodanov i dvestogodišnji dud, i tipične vojvođanske pejzaže, upoznavajući život i način življenja na Čeneju. 

Na inicijativu Zelene mreže Vojvodine i uz podršku MZ Čenej i Turističke organizacije Vojvodine, održan je seminar o suvenirima. Ðeram u boci napunjenoj rakijom dudarom proglašen za najbolji suvenir iz Čeneja. Učesnici su izabrali 5 potencijalnih autentičnih čenejskih suvenira koji ili već postoje ili ih je moguće proizvesti: Flaša sa rakijom dudarom u koju je umetnut ručno napravljen drveni đeram, predmete od keramike, vezene upotrebne predmete (peškiri, kuvarice), licidersko srce sa natpisom „Čenej" i drvene vojvođanske klompe. Kao simbol Čeneja odabran je stari dud, a maskota Čeneja biće „Čenejac - Lala u avionu" . Ponuda hrane sa Čeneja je velika i odlučeno je da se napravi poseban mali kuvar sa receptima kao što su: krofne, vanil krancle, bundevara, paprikaš sa domaćim rezancima, čobanska tarana, kompletan nedeljni ručak i još mnoge druge bačke đakonije.  

                       MANIFESTACIJE                      

Narodna umetnost, kao faktor turističke atraktivnosti, dolazi najbolje do izražaja u folklornim priredbama i uz njih drugim oblicima iskorišćavanja narodnog blaga. Turizam je danas gotovo nemoguće zamisliti bez brojnih manifestacija koje pridonose razonodi, kako lokalnog stanovništva, tako i turista.

                                           SEOSKA SLAVA DUHOVI                                             

Pedeseti dan posle Vaskrsa Isusa Hrista, deseti dan posle Spasovdana, pravoslavna crkva slavi Duhove ili Svetu Trojicu. Na taj dan apostoli su se zajedno okupili na jednom mestu, primili Svetog Duha i postali živa duša. Apostoli su tada počeli da govore drugim jezicima – kako im je Sveti Duh dao da govore. Silaskom Svetog Duha na apostole, završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božjeg na zemlji i od tog momenta je crkva počela da živi punim životom i da raste primanjem k’ sebi druge duše. Ovaj prznik se smatra i rođendanom crkve Hristove. Običaj je da se na ovaj praznik u hramove i domove unosi sveža zelena trava i cveće, po ugledu na starozavetni jevrejski običaj o prazniku ’’sedmica’’. Zelenilo obnavlja prirodu, a Duh Sveti obnavlja celokupno biće. Nakon održane liturgije, pletu se venci i oni se nose kućama i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Praznik Svete Trojice se uvek slavi u nedelju.

Čenejska crkva, kao što je već spomenuto, posvećena je Silasku Svetog Duha i samim tim naselje Čenej za svoju slavu ima ’’Duhove’’. Slava se slavi u skladu sa običajima kada se posipa zelena trava u crkvi, sa razlikom da se na dan seoske slave bira jedan od stanovnika koji kumuje crkvi, donosi slavski kolač, koljivo, vino i poklon za crkvu. Nakon liturgije se organizuje ručak, i bira se kum za sledeću godinu. U selu se organizuje mini-vašar, a stanovnici u svojim kućama organizuju ručkove za prijatelje i rodbinu iz drugih naselja.

Osim seoske slave ’’Duhovi’’, naselje Čenej ima još jednu ’’slavu’’, tačnije zavetinu. U istoriji se zavetine opisuju kao ostaci starog slovenskog poštovanja drveću koji je pomešan sa kultom predaka. Zavetine su zaveti sela svecu da će ga praznovati kao seosku slavu, ako ga izbavi od nevolja. Naselje Čenej je nekada davno pogodilo nevreme praćeno gradom kada su svi usevi bili uništeni i tada su se stanovnici Čeneja zavetovali da će slaviti taj dan kao svoju seosku slavu. Taj dan je bio Markovdan i on se slavi svakog 8. Maja, kako bi ovaj svetac sačuvao polja od nepogoda.

                               PROLEĆE NA ČENEJSKIM SALAŠIMA - PČESA                               

Kulturno-istorijsko društvo ’’Proleće na čenejskim salašima - PČESA’’ je rođeno 1984. godine na čenejskim, vojvođanskim salašima koji predstavljaju simboliku Panonije. Svake godine društvo izdaje po jednu knjigu iz edicije Istorija poljoprivrede, sela i salaša. Poslednje izdata knjiga nosi naslov ’’Komšija, pa Bog’’, koji je uzet iz narodne izreke i koja izražava svakodnevnu životnu realnost  – ’’Bog je visoko, brat daleko, a komšija blizu’’. Knjiga na 650 strana, afirmiše toleranciju i suživot, ljubav, a ne mržnju.

Ovo kulturno-istorijsko društvo svake godine početkom juna organizuje tradicionalno muzičko-scensko izvođenje vojvođanskog folklora. Ove manifestacije se održavaju u raznim naseljenim mestima širom Vojvodine, kako bi se stanovništvo edukovalo, a zatim i ukazalo na prave vrednosti i tradiciju ovih prostora. PČESA je nastala na Čeneju, a danas deluje na celom prostoru Vojvodine, a neka od naselja gde je PČESA organizovala manifestacije su: Senta, Mošorin, Belo Blato... Jedan od prvih osnivača ovog kulturno-istorijskog društva je prof. dr. Veselin Lazić.

                                    DANI POLJA NA RIMSKIM ŠANČEVIMA                                  

Tradicionalno početkom meseca Septembra, na oglednim poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Čeneju, na Rimskim Šančevima, održavaju se ’’Međunarodni dani polja kukuruza, suncokrete, šećerne repe, soje i sirka’’. Ova manifestacija se organizuje godinama, a ove godine Institut je obeležio 70 godina postojanja, a upravo je on najveća naučna ustanova u oblasti biotehničkih nauka i vodeća semenska kompanija u regionu osnovana 15. Septembra 1938. g. kao prva Ogledna poljoprivredna i kontrolna stanica u Kraljevini Jugoslaviji. Ova manifestacija privlači više od 2000 gostiju, među kojima su i naučnici, stručnjaci i zainteresovani ljudi iz ove sfere.

            LOVNI TURIZAM NA ČENEJU               

Lov i lovni turizam imaju smisao i o sadržaju je moguće govoriti samo onda ako postoje lovišta na nekom prostoru. Lovišta postoje prvenstveno da se sačuva priroda od destrukcije i aktivnosti ljudi, ali i da bi se poštovale zakonitosti prirode, i time sačuvalo stanište i opstanak divljači u njemu.

Čenej sa svojim prirodnim karakteristikama stvara povoljne uslove za opstanak divljači. Klima, kao i prirodni faktor, utiču na reprodukciju i razvoj divljači. Osnovni problem je intenzivna poljoprivredna proizvodnja, jer se korišćenjem pesticida negativno utiče na opstanak divljači, protiv čega se bori jedan deo lovačkog društva Čenej. Lovačko društvo Čenej se takođe bori za očuvanje lovišta, obezbeđenje mira i zaštitu divljači, njihovu zdravstvenu zaštitu, uništavanje štetočina, prehranjivanje divljači tokom zimskog perioda, naseljavanju divljači i drugo.

Divljači koji žive na ovim prostorima su: srne, zečevi, fazani, poljske jarebice... i baš ove divljači se najviše love i njima je posvećena najveća pažnja.

Lovni turizam na Čeneju je veoma razvijen zahvaljujući postojanju lovačkog društva i samih lovišta. Lovačko društvo Čenej u svom vlasništvu poseduje Lovački dom koji služi za okupljanje i druženje članova lovačkog društva. Uz lovački dom se nalazi teren za jamarenje, gde se sa vremena na vreme organizuju takmičenja. Takođe, iza Lovačkog doma nalazi se lepo uređeno strelište gde je održano četiri prvenstva SFRJ u disciplini trap. 

U periodu od 1974-1989.g. lovni turizam na Čeneju je bio jako razvijen. Posle raspada SFRJ i uvođenja sankcija SRJ obim lovnog turizma je značajno smanjen. Nakon ukidanja sankcija 1996.g. porast turista je bio vrlo mali, što zbog nepovoljne političke klime, što zbog neopremljenosti lovišta. Nakon NATO agresije, i promene političke vlasti, lovni turizam je počeo da jača. Danas je lovni turizam na Čeneju razvijeniji, ali daleko ispod očekivanog. Trenutno se radi na razvoju turizma na Čeneju što obuhvata i razvoj lovnog turizma. Manadžment upravljanja turističkom destinacijom, marketing mix, trebalo bi da poboljšaju trenutno stanje turizma. Svakako, lovačko društvo se trudi da održi kvalitet lovišta, ali i brojnost divljači.

Najnoviji trend u turizmu je spoj sporta, zavabe, rekreacije i lova. Ovakav spoj aktivnog turizma prilagođava se trenutnoj svetskoj tražnji, i predstavlja dobar preduslov za razvoj turizma, koji će uz to što ostavlja pozitivan doživljaj na turistu, biti i održivog karaktera i zaštitiće životnu sredinu. Održavanje sportskih takmičenja, lova i promotivnih akcija će unaprediti trenutno stanje turizma na Čeneju.

MULTIVERSE TRANCE COMMUNITY ETNO KAMP

Multiverse Trance Community je nastala na leto 2006 godine sa ciljem da predstavi ljudima različite pravce trance muzike, da približi narodu trance kulturu i upotpuni trance scenu u Novom Sadu. Osnivači MTC su Vladimir, Mladen I Branko od tada poznatiji kao Spark, Euphoric I Prs Lee koji su uz pomoć prijatelja i velikog entuzijazma napravili svoju prvu žurku na brodu ispod “Duge”, pod nazivom “Waves Of The Danube” 10. Juna 2006 godine. Posle prve žurke ubrzo je usledila i druga kao i niz predstojećih, kako samostalnih tako i u saradnji sa skoro svim domaćim trance organizacijama i DJ-evima. U narednih godinu dana od osnovanja, organizaciji se pridružuju Branko – Istar, Nenad – Ba, Marko – Shturm i Aljosha, koji zajedničkim snagama čine jednu kvalitetno odabranu ekipu. Pored DJ-eva MTC čine i njihovi verni prijatelji i fanovi bez kojih organizacija ne bi ni postojala. Na MULTIVERSE zurkama mogu se čuti zvuci progressive, morning fullon, night fullon, psychedelic i goa trancea. Pored DJ-inga, nekolicina članova se već duži niz godina bavi produkcijom, a svoja ostvarenja će predstaviti svetu pod okriljem “Multiverse Records”-a.

MULTIVERSE TRANCE COMMUNITY organizuje žurku na otvorenom povodom svog četvrtog rođendana. Žurka će biti na salašu 89, u Subotu 05.06.2010.g. sa početkom u 22h. Na žurci se vrši promocija domaće rakije, prevoz je organizovan iz centra Novog Sada, a na žurci će postojati fluo dekoracije, velika logorska vatra i baklje, fire performers i još par rodjendanskih iznenadjenja. Zainteresovani za organizovani prevoz i karte po pretprodajnim cenama mogu da pošalju e-mail sa podacima na multiversens@gmail.com

Zamislite da se opuštate na mekoj travi ili ljuljašci u hladu stogodišnjih bagrema sa omiljenim pićem u ruci i uživate u danu i prirodi. Uz muziku posmatrate zalazak sunca i pogledom lutate preko žitnih polja... Istuširali ste se i čekate ručak, a on miriše na sve strane! Tu negde se priprema pravi vojvođanski rucak, roštilj ili kotlić. Tek što ste završili dobar ručak naša diskoteka na otvorenom počinje da radi, uz DJ-ing će te dočekati zalazak sunca i polako krenuti da se pripremate za predstojeću noć. Krećete na EXIT festival, stiže naš vozač po vas, a Vi ako vam se još ne ide, ostanite, doćiće on opet kroz koji sat...

Tako će izgledati jedan vaš dan kod nas u kampu!

Organizovan je prevoz iz većih gradova u regionu. Autobuse mogu koristiti svi koji dolaze u Novi Sad kao i gosti kampa. Prevoz je obezbeđen do kampa kad stignete u Novi Sad i svaki dan od kampa do mesta održavanja festivala i nazad.

Kamp sadrži prostor za šatore, kuhinju, toalete, tuševe i umivaonike, kancelariju za bezbednost i medicinsku zaštitu, kafić i diskoteku na otvorenom, terene za sport i rekreaciju, mesto za punjenje baterija uređaja i čuvanje dragocenih predmeta, 24 sata dnevno obezbeđenje oko i unutar kampa, takođe i dežurno medicinsko osoblje. U kampu smo obezbedili za Vas sigurno mesto za čuvanje stvari, kao i mesto za punjenje mobilnih telefona, laptopova i ostalih uređaja. U krugu kampa obezbeđen je pristup bežičnom internetu, a ako ste za fudbal, paintball ili badminton tereni su u sklopu kampa.

Mesto za vase šatore će biti nadkirveno pod velikom kupolom, zaštićeni ste u slučaju vremenskih nepogoda i sunca preko dana za mirno spava

Čeka vas prava vojvođanska kuhinja, dva obroka dnevno (doručak i kasni ručak) + vegetarijanski meni. Ako ste nestrpljivi preko dana će se praviti kotlić i roštilj, ili posetite našu pijacu u sklopu kampa gde će biti u ponudi domaće i tropsko voće. Uživanje u kafiću i diskoteci na otvorenom kao i sve vrste pića, DJ-evi koji podižu atmosferu...

                       OFK ČENEJAC                        

Sportski klub ''Čenejac'' poseduje prostorije i fudbalski teren povoljan za održavanje različitih sportskih takmičenja. Pored fudbalskih utakmica koje se redovno održavaju, moguće je organizovanje takmičenja u drugim sportskim disciplinama. Aktivni turizam je oblik turizma koji još uvek nije u dovoljnoj meri iskorišten od strane uprave fudbalskog kluba ''Čenejac''. Pored pasivnog turizma, odnosno posmatranja lokalnih fudbalskih utakmica, moguće je organizovati takmičenja za turiste i time podstaći razvoj kluba, a turistima omogućiti jedinstveni doživljaj...

Fudbalski teren se sastoji od glavnog i pomoćnog terena prekrivenog travom sa svim potrebnim rekvizitima za bavljenje sportom. Teren se nalazi u neposrednoj blizini centra naselja Čenej. 

OBAVESTENJA:

Poštovani posetioci, ukoliko želite da primate obaveštenja o izmenama sajta, molimo Vas da se registrujete na našem sajtu i informacije će Vam biti dostavljene na Vašu e-mail adresu. Takođe, novosti možete pratiti na našoj FaceBook strani. Hvala na poseti i podršci.

** ZBOG VANREDNOG STANJA I ELEMENTARNIH NEPOGODA ODLAŽE SE MANIFESTACIJA ''ČENEJ U MAJU''**
Novi termin zakazan je za Subotu 31.5.2014. Više info na: 063/502445

Pratite nas na Facebook-u:


LINKOVI:

BANNER:

Poštovani, ukoliko želite da postavite reklamu za naš Web sajt na Vašoj stranici, molimo Vas kopirajte sliku iznad i/ili kreirajte link sa našom adresom. Zahvaljujemo Vam na saradnji.