Turizam na Ceneju / Cenej tourism

"Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put pređe sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha." Don Huan

             MAKETA AERODROMA ČENEJ

Novi Sad, 4. maj 2012. godine - U Vladi AP Vojvodine je predstavljena maketa Aerodroma Čenej koju je izradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i planirano je da aerodrom bude završen krajem 2015.godine. Aerodrom bi trebalo da bude osposobljen za low-cost letove, kao i za teretni saobraćaj, a danas je podnet predlog odluke o izradi prostornog plana za aerodrom na Čeneju. Veoma smo ponosni na to što je ideja javno-privatnog poslovanja najzad uzeta u obzir te je Vlada AP Vojvodine prepoznala ovakav vid ulaganja u infrastrukturu. 
Ovaj aerodrom je tzv. aerodrom tipa C sa odlaznim i dolaznim terminalom, poslovnim objektom sa kontrolnim tornjem. Ove tri celine su predstavljene na maketi i tehnološki i funkcionalno su podeljene, u arhitekturnom smislu se tradicionalna arhitektura pokušala uklopiti sa delom savremene arhitektonske teorije. Aerodromski kompleks zauzimaće oko 7 hektara bez piste i internih saobraćajnica, a biće izgrađen poput aerodroma u Tivtu (Crna Gora).
 
 

            SPORTSKI AERODROM ČENEJ              

Sportski aerodrom “Čenej” je svečano otvoren i pušten u rad 14. Juna 1953. godine. Aerodrom je izgradjen za potrebe novoformiranog Vazduhoplovnog centra Vojvodine u uslovima Rezolucije Informbiroa i sveobuhvatne blokade Jugoslavije, u skladu sa novom strategijom odbrane zemlje u kojoj su aeroklubovi i vazduhoplovni centri imali značajno mesto.

Lokaciju za budući aerodrom pronašao je “posle dugotrajnog traganja iz automobila i aviona, i uz detaljne karte”  g. Sredoje Pajić, tadašnji komandant Vazduhoplovnog centra, koji je vodio sve pripreme i izgradnju aerodroma. Izgradnja je počela 26. marta 1952.g. Objekte je projektovao arhitekta Vasa Pejić, a radove je izvodio “Gradjevinar” iz Novog Sada.

Sportski aerodrom “Čenej” se nalazi na 16-tom kilometru od Novog Sada, sa desne strane (starog) puta M-5, Novi Sad-Subotica. Aerodrom je pravougaonog oblika dimenzija 1500 m x 300 m, dok su dimenzije travnate poletno-sletne staze 1500 m x 100 m, a nalazi se na 81 m nadmorske visine. Aerodrom je, pre svega, namenjen sportskoj i poljoprivrednoj avijaciji, a na njemu se održavaju i razna takmičenja. Tako je npr. oboren rekord u takmičenjima 2008.g. kada je učestvovalo čak 50 jedrilica, a aeroklub Novi Sad je osvajač državnog prvenstva treću godinu za redom.

                                           AERO-MITING NA ČENEJU                                          

Počevši od 1. Juna 2007.g. kada je posledugo godina održan aero-miting na “Čeneju”, on se svake godine održava na istom mestu u isto vreme, i privlači oko 10 000 posetilaca. Njega je otvorila je bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković i tom prilikom podsetila na to da je prvi aero-mitig u Novom Sadu održan 1913.g.

U letačkom programu, koji je traje gotovo šest sati, učestvuje oko 40 letelica. Na aeromitingu padobranci pokazuju svoja umeća, a zatim i piloti, akrobacijama na jedrilicama. Učestvuju i motorni zmajevi, akrobatski avioni. Na jednom od programa je kratko učestvovao i avion vazduhoplovstva Vojske Srbije “orao”, kojim je pilotirao potpukovnik Miodrag Ristić doletevši sa aerodroma Batajnica i pokazao deo akrobatskih mogućnosti ovog aviona i spretnosti i umešnosti pilota. Pored domaćina, na aeromitinzima učestvuju i sportsko-akrobatski avioni iz drugih država: Mađarske, Bugarske, Rumunije, Italije, Španije, Švajcarske, Češke, Nemačke, Slovenije... U sklopu ove manifestacije, priređuju se i koncerti, izložbe u muzejima...

                                               TURISTIČKA PONUDA                                            

Sportsko društvo aerodroma Čenej, u svojoj ponudi osim tzv. ''tandem skoka'' sa padobranom i instruktorom, za turiste nudi i panoramsko razgledanje Novog Sada i okoline avionom, kao i vožnju jedrilicom. Osim toga, na aerodromu Čenej se nalazi i škola za pilote jedriličare, motorne pilote i padobrance. Ovde se takođe održavaju i sekcije modelara, u koju spadaju raketni modelari, zmajari i maketari objekata. Uz sve ove aktivnosti, moguće je uključiti i turiste kako bi se edukovali o ovoj vrsti profesije i ekstremnog sporta. Suveniri u vidu maketa aviona su u planu, te će turisti imati i nešto ''za poneti'' osim zadovljstva i novih iskustava koje dožive na aerodromu.

 

           PUTNIČKI AERODROM ČENEJ?              

Izvršno veće grada Novog Sada je pružilo podršku upravi aerodroma Čenej koji ima planove da do Aprila 2010. godine izgradi sportsko-putnički aerodrom. U planu je izgradnja sve potrebne infrastrukture za promet putnika i aviona sa kapacitetom do 80 sedištakoji bi leteli u zemlje Evropske Unije, kao i proširenje aerodroma. U sklopu projekta je planiran završetak tornja za kontrolu letova, betonska pista, sva potrebna signalizacija za dnevno i noćno poletanje i sletanje... Izgradnja ovakvog sportsko-putničkog aerodroma na Čeneju, podstakla bi razvoj saobraćaja prvenstveno, a zatim i turizma. Aerodrom u svom sastavu poseduje šest četvorokrevetnih soba, a planira se izgradnja dodatnih smeštajnih kapaciteta u vidu pet bungalova sa dvokrevetnim sobama kompletno opremljenim. Takođe, radovi su započeti i za igradnju restorana koji bi bio kapaciteta do 120 sedećih mesta, a razmišlja se i o izgradnji otvorenog bazena.Ovom izgradnjom se ispunjavaju svi uslovi za uključivanje aerodroma u turizam, kao i podizanje kvaliteta usluge. Izgradnja parking prostora, i terena za odbojku, košarku... upotpuniće sadrćaj aktivnosti na aerodromu i time ga učiniti privlačnijim za turiste.

 

                 AEROKLUB ''NOVI SAD''                

 
Aero klub “Novi Sad” je naš najstariji  i jedan od najuspešnijih aeroklubova. Osnovan je davne 1923. godine kao Mesni odbor Aero-kluba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 1932.g. u Aero-klub ulazi Udruženje rezervnih avijatičara, koje ga materijalno i kadrovski pojačava, donoseći 5 svojih aviona. Mesec dana posle oslobodjenja, Novembra 1944.g.  grupa mladih entuzijasta, u glavnom vojnih pilota i mehaničara sa aerodroma "Jugovićevo", obnavlja sportsko vazduhoplovstvo u Novom Sadu, a Oktobra 1946.g. osniva  Društvo za sportsko vazduhoplovstvo koje 1951.g. dobija ime Aeroklub “Heroj Pinki” da bi 1994.g. bio pimenovan u današnji naziv,  Aeroklub “Novi Sad”. Na svom Sportskom aerodromu “Čenej”, koji je pušten u rad 1953. godine, članovi aerokluba su organizovali mnogobrojna domaća i medjunarodna takmičenja, aeromitinge i prikaze letenja. Sportisti Aerokluba “Novi Sad” su osvajači mnogobrojnih pehara i medalja  i višestruki su državni prvaci u svim vazduhoplovnim sportovima.

                    LETEĆE NOVOSTI                      

- Novi Sad je još jednom pokazao da je grad koji drži do ekstremnih sportova jer je bio domaćin Padobranskog prvenstva Srbije u disciplini „grupni likovi“, takmičenje je održano na aerodromu Čenej od 27. do 30. avgusta. Turistička organizacija Novog Sada je bila sufinansijer ove manifestacije, a u Julu mesecu je počela saradnju sa Aeroklubom Novi Sad i aerodromom Čenej na razvoju ovog vida turizma (skakanje sa padobranom, razgledanje grada i okoline avionom, privlačenje posetilaca na aeromitinge i prvenstva), kojim se retko koji grad u Srbiji može pohvaliti. Aerodrom Čenej je dobio i novo ambiciozno rukovodstvo, koje ga renovira i priprema za privlačenje gostiju i davanje različitih vidova usluga u oblasti vazduhoplovstva, padobranstva i obuke pilota.  Za sve zainteresovane posetioce organizator prvenstva je zakazao rekreativni dan, u okviru kojeg su bili izvođeni trenažni skokovi. Ova primamljiva ponuda nalazi se u redovnom cenovniku usluga na aerodromu “Čenej” i dostupna je svim građanima, bez obzira na iskustvo. Rukovodstvo aerodroma „Čenej“ veoma ambiciozno je krenulo u revitalizaciju i promociju tog objekta, a kao krajnji cilj sebi je postavilo izgradnju betonske piste i otvaranje aerodroma za komercijalne letove za manje avione do 70 putnika. 

(Izvor: www.nadlanu.com, 26.08.2009.g.)

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je u Ponedeljak, 28.12.2009. godine, održana redovna, godišnja Skupština „Aerokluba Novi Sad“ u Amfiteatru Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ u Novom Sadu, na kojoj je odlučeno da Novi Sad na kraju prve decenije XXI veka dobije jedan ozbiljan Aerodrom!!! Ovaj projekat podržan je od strane Vlade Autonomne Pokrajne Vojvodine i njenog predsednika Dr. Bojana Pajtića.

''U nameri da promovišemo samo ono najbolje i da navijamo za sve ono što je dobro za naš Aeroklub, naše društvo, za našu zemlju, grad, za naše porodice, za našu decu i budućnost, u radu Aerokluba promovisaćemo OPTIMIZAM, najbolje primere i modele, osvetlićemo tragove najuspešnijih, ali i pažljivo tumačiti poruke naših predaka. Tražićemo medju našim ljudima nove heroje, pobednike u onim svakodnevnim i nemilosrdnim bitkama sa životnim problemima. Bićemo pozitivni i optimistični, ubedjeni u naše pojedinačne i zajedničke mogućnosti. Na ovim principima koncipirali smo naš „Revolution“! (Director&CEO, Stanislav Novaković, Dipl. pravnik).''

(Izvor: Aeroklub Novi Sad, 03.01.2010.g.)
 
- Aeroklub Novi Sad objavljuje da će u Subotu 08.05.2010. godine, sa početkom u 10 časova biti organizovan letački dan koji će označiti početak sezone 2010. u vazduhoplovnom sportu, vazduhoplovnoj obuci i pružanju komercijalnih usluga Aerokluba, prvenstveno pranoramskog letenja. Pozivaju se svi zainteresovani da se pridruže u gledanju skokova padobranaca, umetničkom letenju jedrilica i gledanju Novog Sada ''Okom ptice''. Vaše je samo da sa sobom ponesete dobro raspoloženje, a za sve ostalo pobrinuće se organizatori.
(Izvor: Aeroklub ''Novi Sad'', 15.04.2010.g.)