Turizam na Ceneju / Cenej tourism

"Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put pređe sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha." Don Huan

                   SALAŠI NA ČENEJU                     

Salaši predstavljaju najveće bogatstvo Vojvodine, pa i samog naselja Čenej. Jedinstvenost ovih objekata, koji postoje samo u našim krajevima, nalik na rančeve, izaziva veliko interesovanje. Prvenstveno su bili smeštajni objekti porodica koje su privremeno boravile na ovim prostorima, a zatim su to postali domovi za seljake koji su na sredini svog vlasništva gradili kuće i prateće objekte i time stvorili salaše. Danas se neki od salaša koriste kao smeštajni objekti u turizmu i na njima možete da provedete nezaboravne trenutke...

                                     SALAŠ 137                          

Salaš 137 je turistički objekat koji se na turističkom tržištu Srbije pojavio tek pre nekoliko godina. Za vreme svog postojanja uspeo se dokazati i stati skoro ravnopravno sa mnogo većim i značajnijim objektima.

U okviru salaša 137 nalazi se restoran sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom (gibanica, carska pita, štrudla sa makom i orasima, bundevara, rinflajš sa pet sosova, rolovana teletina, ribić na kajmaku, salašarski sote, punjene tikvice,...). Restoran je u tradicionalnom paorskom stilu sa puno starinskih detalja koji podsećaju na prošla vremena i boravak čine još prijatnijim. Restoran raspolaže sa velikim brojem mesta što ga čini pogodnim za organizaciju raznih proslava kao što su: svadbe, rođendani, doček Nove godine... Zgrada u kojoj je smešten restoran zauzima centralno mesto na salašu.

Interesantan detalj pored samog ulaza u restoran je tabla sa potkovicama postavljenim vodoravno, sa otvorom prema restoranu. Baš na tom mestu su postavljene “da bi sreća ulazila u restoran“.

 Svi objekti koji danas postoje nalaze se na mestu gde su bili i nekadašnji. Građeni su od cigle, a natkriveni starim crepom koji je prikupljen sa krovova starih kuća, sa cele teritorije Vojvodine. Letnja bašta i štale su natkriveni trskom, što odaje poseban utisak autentičnosti. Podovi objekata obloženi su pločicama i starim ciglama, dok je u sobama kombinacija drvenog poda (patosa), i pločica u kupatilu. Starom ciglom je popločano dvorište, a nameštaj je restauriran tako da ništa na njemu nije promenjeno. Čak je i raspored po sobama autentičan.

Smeštajni kapacitet čine 14 soba: 4 sobe sa francuskim ležajem, 5 dvokrevetnih, 5 dvokrevetnih sa mogućnošću jednog pomoćnog ležaja. Sobe su opremljene starinskim nameštajem koji je restauriran, TV uređajem i mini linijom. Kupatila su moderna sa svim pogodnostima i prilagođena su potrebama savremenog čoveka. Grejanje u sobama je na stare kaljeve peći koje gosti sami lože i koje se nalaze između kupatila i sobe tako da greju obe prostorije. Savremena tehnologija kao što je: televizor, radio, električna energija,... vraćaju posetioce u stvarnost.

Salaš je takođe opremljen i saunom i mini teretanom koja će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih turista. U okviru usluga obezbeđena je i masaža. U okviru salaša nalazi se i parking prostor koji može da prihvati oko 30 automobila. U okviru salaša 137 potpuno moderno urađen je pansion za pse i konje koji se koriste za školu jahanja tj. rekreativnog jahanja, vožnju fijakerom i sankama. Za najmlađe obezbeđeno je igralište, teren za mini fudbal, odbojku i bagminton. Na prostoru salaša pored smeštajno-ugostiteljskih kapaciteta, posetiocima su na raspolaganju i razni sportsko-rekreativni sadržaji. Posebno se ističu jahanje, streličarstvo, golf, odbojka, mali fudbal i badminton.

                         SALAŠ 325                        

''Salaš 325'' je jedinstven i autentičan objekat protkan etničkim obeležjima vojvođanskog područja, a u isto vreme obogaćen modernim konceptom ugostiteljstva. Od sličnih objekata prvenstveno se izdvaja izvanredan meni nastao iskustvom majstora kulinarstva. Široka ponuda je na raspolaganju svakodnevnim posetiocima, organizovanim grupama i korporativnim klijentima uz posebne pogodnosti. Restoran salaša, pored velikog izbora jela srpske tradicionalne, ali i moderne kuhinje. U okviru ponude uvodi i koncept ''slow-food'' kao najsavremeniji gastronomski način spremanja, serviranja i konzumiranja hrane. Vinska karta restorana sadrži više od 60 vina iz Evrope i Južne Amerike. Goste restorana svakodnevno zabavljaju najbolji tamburaški orkestri Vojvodine. Pored mesta u restoranu, bašta salaša ima 70 sedećih mesta.

Smeštajni kapaciteti se sastoje od dva četvorokrevetna apartmana urađena u autentičnom etno stilu. Apartmani su opremljeni sa TWC, TV, bežičnom Internet konekcijom, zasebnom terasom i room-servisom.

Od dodatnih sadržaja, salaš poseduje ergelu sa konjima i veliko dečje igralište sa animatorima koji vode računa o deci svo vreme boravka na salašu.

                        BRKIN SALAŠ                        

Brkin salaš pripada grupi retkih salaša koji se nalaze zasebno u odnosu na druge salaše. Ovakav položaj omogućava da se sa salaša pruža fantastičan pogled na okolni pejzaž. Salaš je 2008.g. uređen za prijem gostiju i bavljenje ruralnim turizmom kao eko-etno gazdinstvo. Cilj je da se omogući osećaj salašarskog načina života i da se odmori od stresnog života u gradu. Aktivan odmor kroz redovne dnevne salašarske poslove, rad sa pčelama, mali fudbal, mini basket, šetnju, vožnju biciklima i po dogovoru, četvorotočkašima, omogućava akumulaciju snage neophodne za povratak redovnim aktivnostima. Boravak na salašu predstavlja doživljaj, a najveća čar je kada se u opuštenoj atmosferi uz čašu vina, dočeka suton.

Salaš je osnovao Arsen Miodragović Brka, 1904. godine. a kasnije su izgrađeni pomoćni objekti: štale, čardaci i ostale pomoćne prostorije.  Gazda je imao 150 jutara zemlje, koje je podelio trojici svojih sinova, a najmlađem Milanu je pripao salaš. Milan je dokupio još 42 jutra okolne zemlje i na njoj radio sa ženom Gordanom i sinom Ozrenom. Ozren je 2005.g. salaš poklonio današnjim vlasnicima uz želju koja je glasila ''Samo nemojte dozvoliti da se dimnjaci na salašu ugase''.

U ponudi salaša je prenoćište u dve dvokrevetne sobe opremljene u etno stilu, domaći vojvođanski specijaliteti i đakonije sa domaćim sokovima i vinom. Ovakav boravak mora se najaviti barem pet dana ranije. Takođe, salaš se bavi ogranizacijom proslava rođendana, krštenja, sticanja diploma, itd. Kapacitet je do 50 zvanica u sali uređenoj u etno stilu. Tok organizacije i sadržaja se organizuje u dogovoru sa domaćinima. Ovaj salaš ima i posebnu ponudu radionica za škole i obdaništa.

         SALAŠ 159 - GAZDA MITIN SALAŠ         

Salaš 159 počeo je sa radom pre samo godinu dana, odnosno 2008. godine. Iako je salaš star oko 100 godina, renoviran je i koristi se u turističke svrhe. Salaš je smeštajnog kapaciteta od 3 sobe (trokrevetana, dvokrevetna i jednokrevetna), a izdaje se kompletno kao apartman. Od prateće opreme ima kuhinju sa svim priborom i uređajima za spremanje hrane, stari kamin za grejanje, wireless, kao i zatvorenu baštu gde mogu da se održavaju proslave. Salaš je predodređen isključivo kao smeštajni objekat i muzej starog alata i mašina. Gazda Mita je zadužen za boravak turista, on će Vam ispričati priču o svojoj porodici, najstarijoj ogradi između dva salaša koja se nalazi ovde, naučiće Vas da jašete konje... Salaš je i u funkciji edukativnog turizma, radi obrazovanja mladjih i tom cilju održavane su projekcije filmova, a planira se pravljenje književnih i bluzz večeri.

                        SALAŠ VOLIĆ                        

Na ledini, u vojvođanskom selu Čenej porodica Volić je podigla novi – stari salaš. Osnovna namera im je da se bave edukativnim salašarskim turizmom, koji je namenjen pre svega deci nižih razreda osnovne škole. Kroz ovu specifičnu školu, najmlađi gosti uočavaju savremeni način života na salašu, ali i kako je moguće sačuvati običaje, tradiciju i stare zanate. U posebnoj radionici čak se mogu izrađivati igračke od kukuruzovine, plesti korpe, crtati na bundevama, razvlačiti testo, vesti i plesti...

Dodatni sadržaj predstavljaju edukativne radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta, streličarenje, stari zanati, jahanje, vožnja fijakerom, izložbeni prostor starog salašarskog pribora, mini zoo-vrt domaćih životinja.